Bulharská gastronómia a kulinárske zvyky Bulharska. Ako a čo sa v tejto krajine jedáva

Bulharská kuchyňa sa vyznačuje rozmanitosťou, chuťou a sviežosťou, pričom patrí medzi kuchyne pomerne silne ovplyvnené inými kultúrami, vďaka svojej geografickej polohe, najmä južnými susedmi (Grécko a Turecko), ale aj vplyvom srbskej kuchyne či macedónskej kuchyne.
V Bulharsku nájdete veľa chutných jedál, veľa z nich s domácou čerstvou zeleninou, a pokiaľ ide o bulharské stravovacie návyky, nebudete sa cítiť úplne cudzí, ale všimnete si, že sú tu určité malé zvláštnosti.
Ak sa chystáte na dovolenku k moru, k bulharskému pobrežiu, no chcete si premyslieť miesto, ktoré si vyberiete na ubytovanie, na našej stránke nájdete najlepšie ponuky na prímorskú dovolenku v Bulharsku.
Charakteristika bulharskej gastronómie. Vplyvy z inej susednej gastronómie
V bulharskej gastronómii sú prítomné grécke a turecké vplyvy, ktoré sú badateľné najmä v hlavných jedlách (mussaka, kebab, kotlík, plnená zelenina, pilaf), ale aj v dezertoch (baklava) či polievkach, ako je tarator. V tomto prípade je trochu grécky vplyv, pretože Grékom nie je cudzia ani kombinácia jogurtu s uhorkami a bylinkami (tzatziki).
V bulharskej kuchyni sú prítomné aj srbské alebo macedónske prvky – existuje veľa druhov jedál, kde sa používajú zemiaky, baklažán, červená paprika, fazuľa alebo určité druhy zeleniny.
Bulharská kuchyňa kladie veľký dôraz na miestne a sezónne jedlá.
Čerstvá letná zelenina bude predmetom chutných jedál a čerstvých šalátov, ktoré sú na stoloch Bulharov nevyhnutné. Preto je zelenina ako paradajky, uhorky, baklažány, cibuľa a cesnak v bulharskej gastronómii veľmi rozšírená a sprevádzajú ju nepostrádateľné koreniny ako soľ, korenie, tymián, bazalka a iné aromatické bylinky. Najznámejším korením v bulharskej kuchyni je tymián záhradný.
Mäso používané na hlavné jedlá v bulharskej kuchyni je zvyčajne kuracie, baranie alebo bravčové mäso. Hovädzie mäso v gastronómii tejto krajiny nechýba, je však o niečo menej bežné (existuje množstvo chutných tradičných polievok na báze hovädzieho mäsa).
Vzhľadom na rybolov z Čierneho mora na stoloch Bulharov nechýbajú ani ryby. Slávky sú dosť zastúpené v jedálnych lístkoch, najmä v severnej časti krajiny.
Jogurt je takmer nepostrádateľný na väčšine bulharských jedál a zdá sa, že spôsob prípravy jogurtu bol objavený práve na území tejto krajiny. Bulharský jogurt je konzistentný a má špecifickú, veľmi príjemnú chuť.
V Bulharsku je veľmi rozšírený aj chlieb a pečivo. Chlieb sa konzumuje denne čerstvý a kupovaný a v bulharskej kuchyni nechýbajú ani cukrárske dezerty s orientálnymi vplyvmi.
Kulinárske zvyky a jedálny lístok Bulharov. Ako vyzerá bežný deň z tohto pohľadu
Kulinárske chody jedného dňa v Bulharsku nie je úplne cudzí kulinárskym preferenciám Slovákov, má dosť podobností, ale má rad špecifických vlastností, ktoré stojí za to poznať.
Pri raňajkách majú Bulhari vo zvyku začínať deň výdatnými jedlami, bohatými na tuky, syry, vajcia či pečivo.
Banitsa je najznámejší z bulharských koláčov, ktorý sa tradične pripravuje s miestnym syrom a v tejto krajine sa pomerne často nachádza na raňajkových stoloch. Mekitsa, šiška vyrobená zo zmesi múky, vody, vajec, jogurtu a soli, sa tiež často nachádza na bulharských stoloch na raňajky. Miš-maš je jedlo podobné omelete, obsahuje vajíčka, čerstvú letnú zeleninu a syr.
Pojem brunch medzi Bulharmi nie je príliš známy, pretože sú zvyčajne zvyknutí jesť výdatné raňajky, ktoré im vydržia až do obeda.
Obed v Bulharsku nepatrí nevyhnutne medzi jedlá, ktoré zaberú veľa času, v podstate je vnímaný ako rýchly obed a zvyčajne obsahuje šaláty podávané v obrovských misách alebo výživné polievky.
Tradičný bulharský šalát Shopska alebo jeho výživnejšia verzia Ovcharska sa často vyskytuje v bulharskom obede. Polievky sú prítomné aj v jedálnych lístkoch reštaurácií a často aj v domácnostiach ľudí a sú bohaté na zeleninu, mäso a aromatické bylinky.

Večera je Bulharmi vnímaná ako najkonzistentnejšia zo všetkých a zvyčajne sa vyznačuje veľkými porciami, sprevádzanými tradičnými nápojmi.
V Bulharsku je zvykom jesť na večeru rôzne mäsité jedlá ako kebapche, kyufte, špízy, kuracie alebo bravčové mäso pripravené na rôzne spôsoby a s výdatnými prílohami zo zemiakov alebo ryže. Dezert je tiež často prítomný na bulharských stoloch, najmä pri večeri.
Čo sa jedáva v Bulharsku. Šaláty, predjedlá, hlavné jedlá a dezerty
Vo všeobecnosti sú jedlá zo všetkých vyššie uvedených kategórií v Bulharsku obľúbené.
Šaláty: Najbežnejším šalátom v Bulharsku je samozrejme bulharský šalát, ako ho poznáme, alebo šopský šalát, ako ho nájdete na jedálnych lístkoch v tejto krajine.
Bulhari sú zvyknutí jesť šalát ako prvý pri stole, bez ohľadu na čas, kedy jedia. Obsahuje čerstvú zeleninu, zvyčajne z miestnej produkcie (paradajky, uhorky, paprika a cibuľa), spolu so syrom feta (drolivý, zvyčajne z kravského mlieka, ale v zriedkavých prípadoch aj z ovčieho alebo kozieho). Jeho sýtejšou verziou je Ovcharský šalát, ktorý obsahuje vajíčka a šunku. Šalát Snezhanka je ďalšie tradičné jedlo z Bulharska.
Predjedlá: Lukanka (sušená saláma, podobná babicu), katuk (strúhaný syr, jogurt, korenie), katino meze (malé kúsky vyprážaného bravčového alebo hovädzieho mäsa s cibuľou a paprikou), chushki burek, pane syr alebo kyopolou
Polievky z Bulharska: je tu tradičná polievka Tarator, ktorá sa podáva studená a pripravuje sa z uhoriek, jogurtu, orechov a zeleniny vo veľmi rýchlom čase. Existujú aj iné tradičné polievky alebo polievky, ako je fazuľová polievka varená rôzne v závislosti od regiónu, ribena, kurban, shkembe, taleshko vareno alebo slepačia polievka.
Hlavné jedlá: Pre väčšinu Bulharov zahŕňajú hlavné jedlá mäso, grilované alebo tradičné jedlá s omáčkou. Bulhari jedia kotlíkové jedlá, musaku, kyufte, kavarmu, veľa kebapche, nervosni kyufteta (vysoko korenené hamburgery) alebo kuracie/bravčové jedlá pomaly varené v rúre. Aj kyslé uhorky majú na bulharských stoloch svoje čestné miesto.
Občerstvenie: Do tejto kategórie možno zaradiť aj pečivo, ktoré sa zvyčajne konzumuje na raňajky, ako napríklad banitsa alebo iné koláče, gevrek (praclíky), kiselo mlyako (jogurt na pitie) a v neposlednom rade kebapche, ktorý sa niekedy podáva ako desiata medzi jedlami.
Dezerty: Bulhari si často doprajú sladké pečivo, palacinky, šišky, zmrzlinu alebo garash tortu (čokoládový koláč).
Nápoje v bulharskej gastronómii
Káva v Bulharsku: Bulhari radi pijú silnú kávu, preto si v jedálnych lístkoch všimnete, že je tu názov turecká káva, teda pomerne silná káva, ktorej štýl prípravy (v džezve) má zjavne dosť zakorenený osmanský vplyv.
Bulhari tiež konzumujú ayran (tiež z tureckého vplyvu), ale aj boza, najmä na raňajky, sprevádzané koláčom. Boza je nápoj vyrobený z pšenice, raže a/alebo prosa, do ktorého sa pridáva cukor a ktorý obsahuje aj veľmi málo alkoholu (okolo 0,5 %). Bazový sirup nie je cudzí ani Bulharom.
Alkoholické nápoje v Bulharsku sú predovšetkým rakia, ovocný destilát s pomerne vysokým obsahom alkoholu (40 – 50 %), pripravovaný v miestnych liehovaroch. Tento nápoj veľmi často nájdete na jedálnych lístkoch, konzumuje sa hlavne večer alebo sa podáva ako aperitív, nie ako digestív. Oceňujú sa tu aj anízové a mätové likéry.

Bulharské vína sú medzinárodne uznávané a v mnohých oblastiach Bulhari zachovávajú tradície zberu hrozna a výroby vína. Vynikajú klasické suché vína vyrábané v severnej oblasti Bulharska, ako aj červené víno Gamza s jemne korenistými tónmi, typickými pre sever.
Na pobreží Čierneho mora sa pestuje najmä biele hrozno a vyrábajú sa odrodové vína ako Sauvignon Blanc, Dimyat, Tramín a iné. V oblasti V južnej oblasti Bulharska vynikajú červené vína ako Mavrud spolu s Cabernet Sauvignon alebo Merlot. Mavrud sa vyznačuje osobitnou arómou černíc a zrelých moruší a má špecifickú farbu, intenzívnu rubínovú.
Čo sa týka miestneho piva, ani Bulhari nie sú horší, Stara Zagora je jednou z najznámejších a najoceňovanejších značiek v Bulharsku.
Medzi najobľúbenejšie lieky v Bulharsku po nočnej konzumácii alkoholu patrí držková polievka, výrazne okorenená a s množstvom cesnaku.
Na záver, bulharská gastronómia je založená na veľkej rozmanitosti a vyznačuje sa najmä čerstvými jedlami. Ak sa chystáte na dovolenku do Bulharska, určite si prídete na svoje, čo sa týka jedla a nudiť sa z tohto pohľadu veľa šancí nemáte. Ak máte radi ryby - kambalu, mušle - budete chcieť ísť na bulharské pobrežie, pretože tieto jedlá nechýbajú na jedálnom lístku reštaurácií!